Een chirurgisch masker is een loszittend wegwerpapparaat dat een fysieke barrière vormt tussen de mond en neus van de drager en mogelijke verontreinigingen in de directe omgeving. Deze worden vaak gezichtsmaskers genoemd, hoewel niet alle gezichtsmaskers worden gereguleerd als chirurgische maskers. Merk op dat de randen van het masker niet zijn ontworpen om een ​​afdichting rond de neus en mond te vormen.

Een N95-gasmasker is een ademhalingsbeschermingsapparaat dat is ontworpen om een ​​zeer nauwe gezichtspasvorm en zeer efficiënte filtratie van in de lucht zwevende deeltjes te bereiken. Merk op dat de randen van het gasmasker zijn ontworpen om een ​​afdichting rond de neus en mond te vormen. Chirurgische N95-maskers worden vaak gebruikt in zorginstellingen en zijn een subset van N95-filtermaskers (FFR’s), vaak N95’s genoemd.

De overeenkomsten tussen chirurgische maskers en chirurgische N95’s zijn:

• Ze zijn getest op vloeistofbestendigheid, filtratie-efficiëntie (deeltjesfiltratie-efficiëntie en bacteriële filtratie-efficiëntie), ontvlambaarheid en biocompatibiliteit.

• Ze mogen niet worden gedeeld of hergebruikt.

https://dgmondmaskers.nl/

https://medisch-mondkapje.nl/